Sinds 1981 is de lelieteelt bij V.O.F. Wagemaker uitgegroeid tot de grootste tak van het bedrijf. In 2015 telen we 15 hectare zelf en nog eens ruim 15 hectare op contract in Drenthe.

Volledig proces

Het volledige proces – van planten tot rooien en verwerken – is in eigen handen. Op verschillende kavels in de Wieringermeerpolder planten we de leliebollen vanaf half maart. Dit land huren we van veehouders en akkerbouwers. Over het algemeen is het zandgrond, omdat lelies daar goed in wortelen en het land beter berijdbaar blijft. De plantmachine maakt sporen van 1,50 meter breed. Lelies plant je altijd in de volle grond.

Monitoring en gewasbescherming

Als de lelies beginnen te groeien, begint het onafgebroken proces van monitoring. We selecteren bijvoorbeeld op virussen en dwalingen. Dit doen we om zo zuiver mogelijke partijen te kweken voor onze afnemers. Voor opkomst bestrijden we het onkruid om het teeltseizoen onkruidvrij door te komen. Uiteraard op een zo min mogelijk belastende manier voor het milieu. Het gebeurt met een SKL-gekeurde spuit en gekwalificeerd personeel. De sector ligt momenteel onder een vergrootglas. De beschikbaarheid van middelen wordt minder, waardoor het een behoorlijke uitdaging blijft om het areaal vrij te houden van ziektes en plagen. Een teelt zonder gewasbeschermingsmiddelen is nog een uitdaging waar de sector zich over buigt.

In juni begint het koppen van de lelies. Door de machine nog één of twee keer te gebruiken, beperk je het nakoppen tot het minimum. Door het groeiseizoen heen worden de percelen meerdere keren bijgemest met kunstmest en bij droogte beregenen we.

Rooien en verwerken

Zo rond begin oktober trekt de Amac-rooimachine het land in om de vroege cultivars te rooien. Het transport naar de boerderij gaat met kiepwagens. Daar gaan de leliebollen over een spoellijn. De grond wordt daar met behulp van water van de bollen gescheiden. Als de lelies schoon in kuubskisten zitten, worden ze meteen op lucht gezet om de bollen terug te drogen en daarna te verwerken.

Lelies pluizen en tellen gebeurt op dezelfde verwerkingslijn en houdt ons bezig van half oktober tot kerst. Na het uitzoeken en tellen van de bollen belanden deze in het fust van de koper. Nu zijn ze verzendklaar voor exporteurs en broeiers. Uiteindelijk belanden de bollen van Japan tot Zuid-Amerika en van Rusland tot Italië.

Contractteelt

Een aanzienlijk gedeelte van onze kraam wordt geteeld in Drenthe. Seubring Beilen verzorgt de teelt van A tot Z. De Orientals, OT’s en enkele LA’s van ons bedrijf gedijen goed op de donkere zandgronden van Drenthe. Kort gezegd leveren wij in het voorjaar het plantgoed en halen we in de herfst de gespoelde bollen op. ’s Zomers komen we regelmatig op de percelen om deze te selecteren en de groei te beoordelen. Een prettige samenwerking!

Samenwerking kwekersverenigingen

De cultivars Asterian, Dalian, Honesty, Tabledance, Belleville en Eldoret zijn ondergebracht in kwekersverenigingen. Tabledance bijvoorbeeld is ondergebracht in kwekersvereniging Maliva.

Lelieaanbod

In de loop van de jaren is ons aantal leliecultivars gegroeid tot negentien. De markt is continu in beweging. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe cultivars. Hieronder vind je een overzicht van de cultivars die wij momenteel telen.

LA-Hybride

Longiflorum

Oriental

OT-Hybride